Tarieven
Verzekerde kosten
De behandeling van psychische stoornissen door een vrijgevestigde zorgaanbieder wordt vergoed vanuit de basisverzekering indien er een erkende DSM 5 classificatie gesteld is en de huisarts een verwijzing geschreven heeft.
Voor 2025 heeft de praktijk met bijna alle zorgverzekeraars een contract. Met de volgende zorgverzekeraars heeft de praktijk een contract: ASR, Ditzo, OVVM, Zorg en zekerheid, OWM, DSW en Salland verzekeringen, Menzis en Zilveren Kruis. Met Ohra is de praktijk nog in onderhandeling. De aanmeldingsdatum bij ONVZ en VGZ is gesloten voor 2025, dit betekent dat de praktijk voor 2025 geen contract heeft met deze verzekeraars.
Zonder contract bij de verzekeraars kan je wel behandeling krijgen in mijn praktijk. Ik werk dan ongecontracteerd. Dit betekent dat je niet alles vergoed krijgt, tenzij je een restitutie- of combinatiepolis heeft. Ik raad je aan om je polis en voorwaarden goed door te nemen.
Voor alle verzekerde zorg geldt, dus ook voor GGZ behandelingen, dat het verplichte eigen risico – in 2025 is dit 385 euro – door je zorgverzekeraar in mindering gebracht wordt op je vergoedingen.
Bij ongecontractreerde zorg hanteer ik de de wettelijke NZa tarieven https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_717462_22/
De factuur van de praktijk wordt voor een bepaald percentage vergoed, afhankelijk van je basisverzekering. De factuur wordt maandelijks verstuurd naar jou. Het resterende bedrag dien je zelf aan te vullen. Als je basisverzekering de factuur 100% vergoedt, heb je geen eigen kosten. Als de factuur voor 90% wordt vergoed, betaal je de resterende 10% voor een behandelgesprek van een uur. Je kan de factuur eerst zelf declareren bij de zorgverzekeraar en vervolgens daarmee de factuur betalen aan de praktijk.
Er zijn diagnoses die niet meer worden vergoed, zoals aanpassingsstoornissen, identiteitsproblemen, werk- en relatieproblemen en andere problemen, geclassificeerd als de V-codes. Ik kan je hier nader over informeren. Hiervoor kan je wel behandeling krijgen, maar die betaal je dan zelf volgens het zogenoemde overig product (het OZP tarief is in 2024 voor een behandeling 60 van minuten €131,82).
Zorgprestatiemodel
De GGZ wordt betaald via het zorgprestatiemodel (ZPM). Per kalenderjaar spreek je je eigen risico aan. Op het moment dat een behandeltraject over de grens van het kalenderjaar heen gaat, betaal je voor beide jaren het eigen risico. Elke prestatie(behandeling of diagnostiek) in het ZPM heeft een bepaald tarief dat jaarlijks landelijk door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) wordt vastgesteld (NZa tarieven). Elke zorgverzekeraar bepaalt contractueel hoeveel procent (78-89%) zij daar van aan de klinisch psycholoog vergoedt.
Goed om te weten
In het zorgprestatiemodel bepaalt de duur van een consult het tarief. Mijn geplande tijd declareer ik, als het gesprek langer duurt; declareer ik dat. Voor meer informatie: Cliëntenfolder LVVP Zorgprestatiemodel
No show
Verschijn je niet op de afspraak, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van de afspraak niet. Gelieve op tijd (24 uur van tevoren) af te zeggen, via sms, whatsapp, de mail. Anders ben ik genoodzaakt kosten in rekening te brengen (75 euro) die de zorgverzekeraar niet vergoedt.