Rechten en plichten psychologiepraktijk Niessen 2024

Zodra je mijn hulp inroept, ontstaat een geneeskundige behandelovereenkomst. De rechten en plichten van cliënt en hulpverlener zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO).

Recht op informatie: je hebt recht op informatie over diagnose, behandelvoorstel en eventuele andere behandelmogelijkheden. Soms is er voor het stellen van een diagnose extra onderzoek nodig. Dan krijg je van tevoren informatie over de  werkwijze en doel van het onderzoek. Ik leg in begrijpelijke taal uit wat volgens mij de aard van de problematiek is. Je hoort wat het effect van de behandeling kan zijn en hoe lang deze kan duren. Deze worden uiteraard beïnvloed door je inzet en motivatie. Wanneer iets niet duidelijk is, kan je mij altijd om uitleg vragen.

No-show beleid: ik houd zoveel mogelijk rekening met je wensen. Als je niet kunt komen, dien je dit uiterlijk 24 uur van tevoren door te geven. Doe je dit niet, dan breng ik hiervoor € 75 in rekening. De rekening wordt niet vergoed door verzekeraar. 

Behandelplan en start van zorgverlening: samen met mij maak je afspraken over de behandeling, bijvoorbeeld over wat je wilt bereiken en op welke manier. Deze afspraken worden vastgelegd in het behandelplan en regelmatig besproken en indien nodig bijgesteld. Je ontvangt het behandelplan via beveiligde mail of de patientenportal. De behandeling begint als je hebt ingestemd met het plan. De toestemming kan je altijd weer intrekken; de behandeling kan op ieder moment worden beëindigd. Het is belangrijk dit altijd met mij te bespreken. 

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling: ik ben verplicht te werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze Meldcode geeft de zorgprofessional o.a. ondersteuning bij de afweging of het beroepsgeheim doorbroken mag of moet worden. Daarnaast helpt de Meldcode in het zoeken van de juiste hulp in geval van problemen. Indien er iets gebeurt, moeten professionals kunnen aantonen wat zij hebben gedaan en met welke reden. Verwijsindex (VI) De verwijsindex (VI) is een digitaal systeem dat signalen van hulpverleners over jongeren waar een hulpverlener zich zorgen over maakt (tot 23 jaar) bij elkaar brengt. Hiermee wordt beoogd een eventuele samenwerking op gang te brengen. Ik zal aan de betrokkenen benoemen als iemand wordt ingeschreven in de VI. Kijk voor meer informatie op: www.handreikingmelden.nl Recht op geheimhouding. 

Ik heb als zorgprofessional een geheimhoudingsplicht die volgt vanuit de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst. Zonder jouw toestemming verstrek ik persoonlijke gegevens niet aan derden, tenzij er sprake is van levensgevaar of een wettelijke verplichting. Ik maak een digitaal dossier aan (een persoonlijke digitale map) waarin dingen gekoppeld worden die nodig zijn voor de behandeling. Zoals het bijhouden van toekomstige afspraken, het behandelplan, het leveren van E-health en vragenlijsten. Het cliëntenportaal is een online portaal dat je toegang geeft tot je dossier. 

Inzage, afschrift of vernietiging van het dossier. Ik hou een dossier bij met daarin alle gegevens over de behandeling met persoonlijke gegevens, intake, behandelplan, vragenlijsten, correspondentie naar de verwijzer en notities van de gesprekken. Je hebt het recht deze in te zien of hiervan een afschrift te ontvangen. Het dossier wordt bewaard volgens de wettelijk verplichte termijn van 20 jaar. Je hebt het recht om je dossier eerder te laten vernietigen. Dat kan je via mij aanvragen.